1. Hem
  2.  » 
  3. Nyhetsbrev: Reportage
  4.  » Boktips i sommar: “Livet som ett mellanting”

Boktips i sommar: “Livet som ett mellanting”

jun 16, 2023 | Nyhetsbrev: Reportage

Bild på boken Livet som ett mellanting mot en bakgrund av gröna löv

Maria Chöler är jurist och jobbar både på LaSSe Brukarstödcenter och Funktionsrätt Göteborg. Numera är hon även författare och har nyligen kommit ut med debutromanen ”Livet som ett mellanting”.

– Det är fantastiskt att kunna uttrycka sig i skrift. Genom det skrivna ordet kan jag öka förståelsen för andra människor, existenser som sällan omnämns men som finns omkring oss. Acceptans och förståelse nås dock inte genom pekpinnar utan det skall vara intressant att ta till sig andras perspektiv och förhoppningsvis kan min bok, ”Livet som ett mellanting”, erbjuda såväl goda skratt (humor är viktigt!) som vidgade vyer, säger Maria.

Boken följer en flicka från barndomsår till vuxenliv. Redan från början förstår läsaren att flickan föds ”annorlunda” och har vissa svårigheter. Hennes balans är dålig och ibland är det svårt att förstå vad hon säger. Omgivningen har svårt att förhålla sig till henne. Det går varken att placera henne i facket ”sjuk” eller ”frisk”, vilket innebär att hon inte hör hemma i någon grupp. I stället svävar hon någonstans i mitten.

Dråpliga scener om missförstånd varvas med beskrivningar av utanförskap, kampen mot kroppens fysiska begränsningar och bristande stöd från skolan. Samtidigt är flickan full av optimism och varm humor medan hon navigerar sig fram i livet som ett ”mellanting”.

”Hennes liv ser kanske inte ut som andras men det har det aldrig gjort. Hon förblir ett svårplacerat mellanting men hon är fri och hon lever sitt liv! Ett härligt liv!” – Livet som ett mellanting, Maria Chöler