1. Hem
  2.  » 
  3. Nyheter
  4.  » Fackeltåg till minne av kristallnatten den 9 november

Fackeltåg till minne av kristallnatten den 9 november

nov 1, 2017 | Nyheter

HSO Göteborg uppmanar till deltagande i fackeltåget till minne av kristallnatten. Fackeltåget hålls i Göteborg torsdagen den 9 november, med samling på Götaplatsen klockan 18.00. Arrangörer av manifestationen är 9 november-kommittén 2017.

Manifestationen sker under de fyra parollerna:

  • Inga fler kristallnätter
  • Vi låter det inte ske igen
  • Stoppa rasismen
  • Försvara människovärdet

Så här skriver 9 november-kommittén om manifestationen: 

“Natten mellan 9 och 10 november 1938 inföll höjdpunkten för de pogromer nazisterna iscensatte över Tyskland. Hundratals judar mördades och tiotusentals skickades till koncentrationsläger. Flera hundra synagogor brändes och mängder av judiskägda butiker vandaliserades. Denna ”kristallnatt” var en testballong: hur skulle den stora befolkningen reagera på den nazistiska våldsdåden? När de folkliga reaktionerna uteblev låg vägen öppen för de kommande årens massförintelse. De kommande åren mördade nazisterna miljontals judar, romer, fackföreningsaktiva, homosexuella, oppositionella och personer med funktionsnedsättning.

Den 9 november samlas vi återigen för att minnas och hedra nazismens offer. Men inte bara som en tradition med blicken bakåt, utan som ett löfte att bekämpa rasismen, här och nu, vilka former den än tar sig och vem den än riktar sig mot. Ett löfte om att inte stå passiva när fascismen visar sig.

Ett löfte om att tillsammans försvara människovärdet.”

Mer information på Facebook

Du kan läsa mer om manifestationen i 9 november-kommitténs evenemang på Facebook.