Funktionsrätt … och slätt? Allt du behöver veta om vår podcast och personerna bakom den
Under våren lanserades vår podcast Funktionsrätt och slätt. I podden lyfter vi fram intressanta perspektiv, erfarenheter och livshistorier från personer som är en del av kampen för ett samhälle för alla oavsett funktion… rätt och slätt.
Hur kom podden till? Vilka är det som driver den och vem kan få vara med i ett poddavsnitt? Allt detta tar vi upp i den här artikeln!
Ida och Rickard
När förslaget om att starta en podcast lyftes på ett personalmöte i slutet av förra året var det två personer som uttryckte intresse för att ansvara för podden: Rickard Hallin och Ida Hansson.
– Fast jag drog mig lite för att hoppa på eftersom jag inte gillar ljudet av min egen röst, skrattar Ida.
Både Ida och Rickard började arbeta på Funktionsrätt Göteborg hösten 2022. Ida är ombudsman med en masterexamen i genusvetenskap och gedigen bakgrund i föreningslivet, framför allt inom ungdomsrörelsen och hörselområdet.
Rickard är socionom och arbetar som funktionsrättskonsulent på Individstöd. Han har en bakgrund som ljudtekniker och stor erfarenhet av ljudteknik och musikproduktion. I produktionen av podden ansvarar han för ljud och klippning, medan Ida ansvarar för att transkribera avsnitten. Tillsammans planerar de avsnittens innehåll.
– Ingen av oss har erfarenhet av journalistik. Det är nånting som kommer formas av tiden. Desto mer vi lär oss och märker vad som funkar och vad folk gillar, desto mer kommer det att anpassas, säger Rickard.
Varför en podd?
Tanken med att starta en podd var att nå ut med aktuella frågor till en bredare publik.
– Det ger en möjlighet att prata på ett djupare sätt med berörda personer om funktionsrättsfrågor. Podden är både för och med personer med funktionsnedsättning, säger Rickard.
– Podden är inget intro till funktionsrättsfrågor, förklarar Ida. Vi utgår från att lyssnaren har vissa förkunskaper.
Namnet på podcasten valdes genom en omröstning av de olika förslag som personalen lämnat in. Eftersom föreningen är en göteborgsförening var det givet att namnet skulle vara en göteborgsvits. Förslaget ”Funktionsrätt och slätt” vann en jordskredsseger.
Podden lanseras
I april 2023 lanserades det första avsnittet. Premiäravsnittet handlade om aktivism och Anders Westgerd från Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) intervjuades.
I andra avsnittet intervjuades Funktionsrätt Göteborgs ordförande Ulla Adolfsson om traditionellt påverkansarbete.
– Vi ville ha en kontrast mot Anders sätt att arbeta, två olika infallsvinklar. Därför ville vi ha deras avsnitt nära varandra, säger Rickard.
– Det är intressant att samla in erfarenheter från personer som har varit aktiva i rörelsen så länge som Ulla har. Ett helt liv av engagemang, säger Ida.
I tredje avsnittet intervjuades Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben om hur det är att verka inom en ungdomsförening.
– Man kan se det som att Anders och Ullas arbete är en motpol till varandra, medan Unga Rörelsehindrade balanserar lite emellan, menar Rickard.
Det fjärde och i skrivande stund senaste avsnittet handlade om global utveckling och funktionsrätt.
– Det avsnittet var väldigt intressant för vi lämnade lokalperspektivet och tog ut svängarna lite mer. Vi hade hunnit lära oss lite mer bakom kulisserna till det här avsnittet.
Vilka som kan vara med
På frågan vilka som kan intervjuas i podden ser Ida och Rickard fundersamma ut.
– Det beror på vad vi har för infallsvinkel. Vi skulle kunna prata med nästan vem som helst när det gäller livsberättelser, men vi har inte haft personporträtt hittills. I och med att vi gör ett avsnitt i månaden har vi ett begränsat antal avsnitt, men så länge berättelsen berör funktionsrättsfrågor finns det inget som hindrar. Vi jobbar med teman och de ska vara hyfsat relevanta kring vad som händer i omvärlden.
Om man har en idé om framtida poddavsnitt får man gärna höra av sig till Rickard och Ida via mejl till info@funktionsrattgbg.se.
– Det kan vara både om man själv vill prata om något eller om man känner till någon som vore intressant att prata med. Det spelar ingen roll om personen är välkänd eller inte, utan det är berättelsen och erfarenheten som avgör huruvida det passar in i avsnittet. Man kan även höra av sig med tankar om avsnitten som varit och får gärna lämna recensioner på Spotify. Podden är under utveckling och vi tar gärna emot feedback.
Kommande avsnitt
Efter ett sommaruppehåll är planeringen av höstens avsnitt nu i full gång.
– Allt är inte spikat, men i nästa avsnitt samtalar vi med vår kollega Maria Chöler om hennes bok ”Livet som ett mellanting”. Vi planerar även ett avsnitt där vi diskuterar Individstödets senaste erfarenhetsrapport, ”Alla som kan ska arbeta – Ett löfte eller ett orealistiskt krav?”.
Alla poddavsnitt och transkribering av avsnitten finns på vår hemsida.