1. Hem
  2.  » 
  3. Nyheter
  4.  » Här är vår nya ombudsman!

Här är vår nya ombudsman!

nov 16, 2022 | Nyheter

I höstas tillträdde Ida Hansson tjänsten som vikarierande ombudsman hos Funktionsrätt Göteborg. Men vem är hon egentligen? Vi intervjuade Ida så att ni kan lära känna henne lite bättre!

Berätta om dig själv! Vem är du?

Jag heter Ida Hansson och är en nyfiken och engagerad person, ursprungligen från Malmö men har inte varit särskilt lojal till min hemstad då jag flyttat runt en hel del. Jag tycker mycket om att läsa, speciellt fantasy och science fiction, men när jag inte sitter med näsan i en bok gillar jag att sy, virka eller göra något annat kreativt med händerna, resa och utforska nya platser, eller vandra i naturen.

Jag är barndomshörselskadad och fullt teckenspråkig, och mitt persontecken är samma som tecknet för ”blomma”.

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag har nyligen avslutat många års studier då jag slutförde en forskningsinriktad masterexamen i genusvetenskap nu i våras. Mellan och efter studierna har jag jobbat som enhetssekreterare på Dövmottagningen i Region Skåne, en del av syn- hörsel- och dövhabiliteringen.

Jag har även varit – och är fortfarande – ideellt engagerad i Unga Hörselskadade (UH), där jag sitter i styrelsen både på riksnivå och i lokalföreningen UH Syd.

Hur känns det att ha börjat jobba som ombudsman hos oss?

Det känns väldigt roligt! Det är mycket att sätta sig in i – Göteborgs kommunpolitik är inte helt okomplicerad – men jag har fått mycket stöd av mina nya kollegor, både på kansliet och i medlemsföreningarna.

Det har varit otroligt inspirerande att träffa personer från Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar, och jag ser fram emot vad vi kommer att göra tillsammans de kommande åren.

Vad innebär det att jobba som ombudsman på Funktionsrätt Göteborg?

Ombudsmannen ska bevaka Funktionsrätt Göteborgs medlemmars funktionsrättspolitiska intressen. Det innebär både att ha koll på aktuella frågor i staden och sprida den informationen, exempelvis genom nyhetsbrevet, och att aktivt driva frågor som är viktiga för oss i olika forum.

Jag vill också ha en aktiv dialog med våra medlemmar för att fånga upp aktuella frågor, och tillsammans utveckla medlemmarnas egen förmåga att driva politik och tala för sin egen fråga. Tillsammans är vi starka!

Hur kom det sig att du sökte den här tjänsten?

På mitt tidigare jobb som enhetssekreterare, och i mitt engagemang i UH, pratade jag mycket om funktionsrättspolitik men tyckte det var svårt att hinna med att sätta sig in i frågorna och faktiskt agera på ideell nivå. Tiden räckte inte till! Så jag letade efter ett jobb där jag kunde ägna mig åt dessa frågor på heltid, och såg annonsen för detta jobb. Och att flytta till Göteborg var en bonus, ett kul äventyr i sig!

Har du något du vill hälsa till medlemsföreningarna?

Jag har redan hunnit träffa några representanter från medlemsföreningarna och det har varit så givande, så tack för att jag fick komma och hälsa på! Jag vill gärna träffa fler, så tveka inte att ta kontakt med mig på ida.hansson@funktionsrattgbg.se så vi kan boka in ett möte!

Porträttbild på Ida som står framför en å och vackra medeltidshus i nederländsk stil i bakgrunden.