1. Hem
  2.  » 
  3. Nyhetsbrev: Reportage
  4.  » Intervju: Så skapades Klaga på stan

Intervju: Så skapades Klaga på stan

apr 17, 2020 | Nyhetsbrev: Reportage

I början av april 2020 färdigställde Funktionsrätt Göteborgs Arvsfondsprojekt Tyck till den nya webbtjänsten Klaga på stan.

Här berättar projektledarna Karin Gréen och My Falk om arbetet med att ta fram tjänsten och varför den är så viktig.

Klaga på stans logga

En webbtjänst för att skicka klagomål

– Vad är Klaga på stan?
– Klaga på stan är en webbtjänst för att skicka klagomål till Göteborgs Stad. Man kan få hjälp att skriva och skicka sitt klagomål så det kommer till rätt ställe, registreras och syns i statistiken. På sidan finns också  information och tips om allt som har med att klagomål att göra.

– Vad är tanken bakom Klaga på stan?
– Att det är jätteviktigt att lämna in klagomål om brister! Många klagomål framförs kanske muntligt eller i ett mail och når aldrig den officiella statistiken. Det är dåligt både för den enskilde som inte får framföra klagomålet ordentligt, men det gör det även svårt för staden att upptäcka brister.

Det ska vara lätt att klaga

– Vad utmärker Klaga på stan?
– Vi tyckte att det saknades tydlig, tillgänglig och tilltalande information om hur man faktiskt ska gå tillväga för att klaga. Vi ville både samla viktig information på ett ställe, och skapa en tjänst som gör det enklare att lämna klagomål.

– Självklart kan man fortfarande skriva ett vanligt mail eller använda stadens eget synpunktsformulär. Det som utmärker Klaga på stan är att vårt formulär ställer frågor som gör det lättare att få med allt i klagomålet. Till exempel vilken verksamhet klagomålet rör, när det hände, vilka konsekvenser det fick och annan bakgrundsinformation som gör det tydligt.

– Man kan också prata in i formuläret, så omvandlas det till text!

Projektledarna Hannah My Falk och Karin Gréen

Ett grundligt arbete med fokus på tillgänglighet

 – Hur länge har ni jobbat med att ta fram Klaga på stan?
– Jättelänge! Vi släppte ju en liknande tjänst, Synpunkta, för ett år sedan. Vi var nöjda med Synpunkta, men såg mycket som kunde göras ännu bättre. Så vi sökte pengar från Vinnova och satte igång direkt efter semestern 2019.  

– Hur har ni säkerställt tjänstens tillgänglighet?
– Webbyrån Raket har varit med från början, de har stått för det stora jobbet med att skapa en tillgänglig webbplats. Vi har också samarbetat med illustratör Li Rosén Zobec, och bollat mycket om tydlighet och begriplighet i hennes illustrationer.

– Vi har också samarbetat med Begripsam, som har testat Klaga på stan utifrån ett kognitivt tillgänglighetsperspektiv. De har varit med i hela processen, och det har varit väldigt kul att höra vad de tycker. Sista gången vi var där fick vi mycket beröm. Det var kul att känna att Klaga på stan är begriplig och bra.  

– De mer tekniska aspekterna av tillgängligheten har granskats av Axess Lab. De har granskat och testat sidan löpande och tagit upp punkter så att den ska bli mer tillgänglig, särskilt för personer som använder skärmläsare.

 

Äntligen klara

– Hur känns det nu när ni är klara?

– Väldigt roligt! Vi är nöjda med sidan och känner oss stolta.

– Vi hade planerat att lansera sidan med en stor kampanj ute på stan, men sedan kom corona. Det blev lite snopet då vi hade jobbat så mycket med sidan och precis blivit klara. Men vi får vänta med den stora lanseringen till hösten.

– Men även om lanseringskampanjen dröjer finns sidan uppe för användning redan nu. Man får gärna tipsa folk om den och även tipsa oss om det är något som saknas eller buggar. Det är väl det enda positiva med att kampanjen sköts upp, att vi har möjlighet att vrida och vända på den lite mer.

 

Som en trygg kompis

– Vi har diskuterat om man verkligen kan uppmana folk att klaga i coronatider. Vi kom fram till att det jätteviktigt att patienter och brukare får god service och omvårdnad och att staden får veta vad som inte funkar, trots att det råder en form av undantagstillstånd just nu.

– Vi vill att Klaga på stan ska vara som en trygg kompis som håller en i handen och visar hur man gör när man har varit med om något dåligt. Och det är ju lika viktigt i coronatider som annars.