En fungerande klagomålshantering är avgörande för enskildas möjlighet att säga ifrån när stöd- och omsorgsverksamheter brister. Men många vittnar om att dagens system för att fånga upp klagomål inte är tillräckligt.
Vilka behov behöver klagomålshanteringen kunna möta, både som verktyg i kvalitetsarbetet och som mekanism för enskilda att göra sin röst hörd? Vilka problem och dilemman kan identifieras i det system som finns idag?
Välkommen till ett webbinarium som belyser behov, problem och vägar framåt för klagomålshantering inom SoL- och LSS-området!
Att kunna säga ifrån och bli hörd – hur funkar det idag?
Karin Gréen och My Falk, projektledare, presenterar erfarenheter, perspektiv och förslag utifrån Funktionsrätt Göteborgs Arvsfondsprojekt Tyck till.
Möjligheter och utmaningar på kommunal nivå – exempel från Västerås
Johan Crusefalk, ombudsman för äldre och personer med funktionsnedsättning i Västerås Stad, om möjligheter och utmaningar med att bygga upp en lokal klagomålshantering inom nuvarande reglering.
Panelsamtal: IVO, Socialstyrelsen och SKR
Den lokala klagomålshanteringen utgår från Socialstyrelsens föreskrifter och samspelar med IVO:s tillsyn. Hur ser IVO, Socialstyrelsen och SKR på dagens system för klagomålshantering? Medverkande:
Tid: 18 februari kl. 10.00 – 12.00, inkl. paus.
Plats: Digitalt via Zoom, länk mejlas ut efter anmälan.
Anmälan: Senast den 16 februari via: https://tinyurl.com/klagomal18feb
Arrangör: Funktionsrätt Göteborg i samarbete med Funktionsrätt Sverige
Målgrupp: Webbinariet är öppet för alla intresserade – sprid gärna inbjudan! Ladda ned inbjudan som pdf.
Kontakt: hannah.my.falk@funktionsrattgbg.se
Webbinariet kommer att teckenspråkstolkas och skrivtolkas.
Webbinariet kommer spelas in för publicering på Funktionsrätt Göteborgs webbplats.
Annonsera i kalendariet
Har din förening något spännande på gång som ni vill att fler ska ta del av? Hör av er till info@funktionsrattgbg.se så sprider vi informationen.