1. Hem
  2.  » 
  3. Nyheter
  4.  » Lär känna våra nya projektledare!

Lär känna våra nya projektledare!

apr 26, 2024 | Nyheter

I mitten på april startade vi upp ett nytt projekt i syfte att nå ut till personer med funktionsnedsättning som inte har svenska som modersmål, för att informera dem om föreningarnas verksamheter och de rättigheter som finns.

Projektet är än så länge i uppstartsfasen och mer information kommer, men du kan redan nu lära känna våra projektledare Sara Afeworki och Alia Hassan bättre!

Sara Afeworki

Porträttbild på Sara Afeworki

Hej Sara! Berätta om dig själv – vem är du?

Jag är en glad och driven mamma till en son på snart 11 år.

Jag har jobbat väldigt mycket med min son och hans olika funktionsnedsättningar från tidig ålder. Och med det varit egenföretagare, där jag innoverat pedagogiska leksaker och bildstöd för att underlätta vardagen för barn. Jag kommer ursprungligen från Eritrea och pratar Tigrinja men även engelska och lite tyska.

Vad har du jobbat med tidigare?

Jag har tidigare varit egenföretagare och jobbat med allt från order to cash, bokföring till marknadsföring. Som anställd har jobbat inom administration, order och inköp.

Hur kom det sig att du sökte den här tjänsten?

Jag är kreativ och lösningsorienterad och brinner för att jobba med stöd, lösningar kring funktionsnedsättningar. Jag hade skickat in en intresseansökan spontant innan den här tjänsten blev tillgänglig.

Så när jag såg att tjänsten kom ut några månader senare var det helt självklart för mig att söka.

Hur känns det att ha börjat jobba på Funktionsrätt Göteborg?

Väldigt spännande och speciellt betydelsefullt för mig att få jobba inom ett område som tar på hjärtat lite extra.

Vad hoppas du att projektet ska uppnå?

Att kunna samverka och nå ut till personer med olika funktionsvariationer i samhället. Förhoppningsvis lyckas minska begränsningar som finns i dagsläget och öka stödet samt vägleda rätt.

Alia Hassan

Gammal pressbild på Alia Hassan.
Alias presspass från hennes tid som journalist i Libanon.

Hej Alia! Berätta om dig själv – vem är du?

Jag är född och uppvuxen i Beirut i Libanon, men jag är kurd. Jag har jobbat som redigerare, sättare och journalist, gjort design till böcker och magasin och jobbat på GP:s tryckeri.

Jag flyttade till Sverige -88 och pluggade SFI och på Komvux. Jag startade eget företag i Hallstavik, en pizzeria och livsmedelsbutik där jag jobbade från -94 till 2004. När min dotter blev fyra år ville hon flytta tillbaka till Göteborg. Då öppnade jag eget igen, ett vegetariskt matcafé, Zucchini, på Järntorget. Under tiden jobbade jag som bröllopsfixare och gick många kurser i tårtdekoration.

2010 fick jag min stroke och då var jag tvungen att stänga Zucchini. Under 2013–2014 följde jag med min dotter under inspelningen av filmen Amatörerna, då hon var minderårig och behövde ha någon med sig. Jag började tolka i Bergsjönkyrkan, något jag fortfarande gör, och undervisade i svenska och arabiska på något som heter Arabiska Bokstavscenter. Jag hade en kurs för analfabeter och under pandemin startade de en radio som hette ABC, där jag jobbade med att göra intervjuer.

Jag arbetar som röstmottagare vid val och har gått kurser inom Suicide Zero och Försvarsmakten. Jag är även skådespelerska och är aktuell i serien Painkillers på SVT.

Hur kom det sig att du sökte den här tjänsten?

Min handledare tipsade om tjänsten då det söktes någon som kunde prata arabiska.

Hur känns det att ha börjat jobba på Funktionsrätt Göteborg?

Jättebra! Det är jättekul och jag ser fram emot att komma i gång. Jag känner att jag är hemma.

Vad hoppas du att projektet ska uppnå?

Att vi ska nå så många människor som möjligt, särskilt de som inte talar svenska. Folk som behöver hjälp ska få det. Man ska inte behöva skämmas för funktionsnedsättningar. Det kan hända vem som helst någon gång, man är fortfarande människa och en del av samhället.