1. Hem
  2.  » 
  3. Funktionsrättspolitisk bevakning
  4.  » Ordförande Marianne Fagberg om situationen på boenden

Ordförande Marianne Fagberg om situationen på boenden

nov 8, 2018 | Funktionsrättspolitisk bevakning, Nyheter

Vår kära f.d. styrelseledamot Ulla Adolfsson har varit ute i media angående situationen för dem som bor på kommunens grupp- och korttidsboenden. Det handlar om våld, kränkningar och dödsfall.

Hon berättar om sin son Alfred som nu är 40 år. När Alfred var liten så kände Ulla en stor tillit till dem som arbetade med denna grupp. Idag är känslan oro och fruktan inför framtiden. Idag nekas eller ifrågasätts rättigheter som var självklara tidigare som semester, kontaktperson, ledsagare mm. Livskvalitén blir sämre och det drabbar de svagaste i vårt samhälle. SVT1:s program Bakom stängda dörrar visar på skrämmande hantering av just dessa svaga grupper.

Nu är det viktigt att vi går samman och driver dessa frågor. Vi får inte acceptera att de svagaste blir hanterade så som programmet visade. Vi behöver ta fram och tydliggöra alla människors rättigheter i boendet. De personer som ska jobba på dessa ställen och deras chefer ska ha en adekvat utbildning, känna människokärlek, vara tillräckligt många och ha en bra lön. Vårt samhälle ska bli bättre för alla medborgare och främst gäller det för de som inte klarar sig själva.

Vi pratar alldeles för lite om vad våra skattepengar ska gå till och vad som händer om de inte går dit där de behövs som mest. Det är dags för det samtalet också.

Lev väl!
Marianne Fagberg, ordförande Funktionsrätt Göteborg